Kasumi noževi

Kasumi noževi su kreirani korištenjem više od 100 godina znanja i vještina izrade mačeva.

Sumikama je od 1916. godine posvećen proizvodnji najboljeg japanskog pribora za jelo i noževa koristeći znanje i veštinu više od 100 godina izrade mača u gradu Seki. Kasumi je brend noževa koje proizvodi tvornica Sumikama Cutlery u Seki Japanu, jednom od najpoznatijih područja za izradu pribora za jelo i noževa u Japanu.

Oni biraju ime Kasumi, što na japanskom znači magla, da lansiraju i prodaju čelične noževe iz Damaska širom svijeta. Sumikama je bio jedan od prvih velikih japanskih proizvođača noževa koji je koristio presavijeni damask čelik omotan oko VG-10 jezgre koji su replicirali mnogi drugi proizvođači.

Grad Seki ima istoriju proizvodnje noževa koja datira preko 780 godina.

Sumikama se nalazi u gradu Seki u sredini prefekture Gifu i jedno je od glavnih područja u Japanu za izradu noževa. Područje oko grada Seki ima istoriju proizvodnje noževa koja datira preko 780 godina.

Uslovi u ovoj oblasti su idealni za izradu noževa; Drveni ugalj odličnog kvaliteta iz borove šume i čista tekuća voda sa brda i planina u rijekama Nagara i Tsubo. Izvorno izvor za izradu japanskih samurajskih mačeva, Seki je od tada stekao reputaciju u Japanu i inostranstvu za proizvodnju izuzetnih kuhinjskih noževa.

Kasumi asortiman

Sumikama je specijalizovana za korišćenje VG-10 nerđajućeg čelika, mješavine čelika koja sadrži molibden, hrom, vanadij i kobalt, što znači da su Kasumi noževi kaljeni na iznad 60 HRC. Sumikama obično koristi zakošenu ivicu od 15 stepeni na svojim noževima, sa prilično tankim oštricama i uvek su oštre koliko i lepe.

Kasumi asortimani su podijeljeni na originalnu seriju Damascus, seriju VG-10 s titanijumskim premazom, VG-10 sa završnom obradom i novu liniju noževa čistog VG-10. Asortiman Damascus sadrži temeljit izbor različitih veličina noževa. Svi asortimani su dostupni za kupovinu kao pojedinačni artikli ili nudimo posebno odabran set blokova noževa za svaku liniju.

Elegantan nož iz Damaska sa “Kasumi uzorkom” koji se sastoji od 32-slojnog nerđajućeg čelika.

Super tvrda legura VG-10 koristi se kao materijal za jezgro sječiva. Ova serija noževa ima “KASUMI uzorak”, koji se pojavljuje u kovanju oštrice koja se sastoji od 32 sloja nerđajućeg čelika koji drži materijal jezgre. Pažljivo obrađen od strane profesionalaca, oštar rez ovog KASUMI noža traje duže od bilo kojeg drugog noža, čak i omogućava stalnu upotrebu. 2002. KASUMI serija je osvojila nagradu DESIGN PLUS na Ambiente Messe u Njemačkoj.